Franchisenemer

Wat is een franchisenemer? En wat is het verschil met een franchisegever? Lees hier meer over het begrip franchisenemer.

 

Wat is een franchisenemer?

Een franchisenemer is een partij, meestal een ondernemer, die van een andere partij, de franchisegever, het recht krijgt om diens formule te gebruiken.

 

Voor- en nadelen van franchising voor een franchisenemer

 

De voordelen van franchising

  • U maakt gebruik van een beproefde formule die haar succes al in de praktijk heeft bewezen, inclusief de bekendheid en de reputatie van het franchise brand. U kunt uw onderneming hierdoor indien nodig beter financiering en bovenal sneller uw investering in de franchiseonderneming terugverdienen.
  • Een franchiseorganisatie bestaat uit meerdere vestigingen. Dit levert u bijvoorbeeld gezamenlijke inkoopvoordelen en andere schaalvoordelen op.
  • U profiteert van efficiencyvoordelen, omdat veel processen in de bedrijfsvoering van aangesloten ondernemers nagenoeg gelijk zijn.
  • Een franchisenemer kan veel meer dan ongebonden ondernemers leren van het succes van mede-ondernemers, dankzij het uitwisselen van kennis tussen franchisenemers. Dit leren gaat ook nog eens sneller dankzij de al genoemde uniformiteit in bedrijfsvoering (je bent geen appels met peren aan het vergelijken).
  • U kunt zich focussen op taken die de meeste ondernemers onder ons het leukste vinden, namelijk verkoop en dienstverlening en het contact met de klant. Taken als automatisering, inkoop, logistiek, administratie worden in veel gevallen verzorgd of ondersteund door de franchisegever.

 

Nadelen van franchising voor een franchisenemer

Zijn er ook mogelijk nadelen voor franchisenemers? Of iets echt een nadeel is verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Maar in zijn algemeenheid worden de volgende aspecten soms als nadeel ervaren:

  • U bent volledig zelfstandig ondernemer, maar moet zich wel houden aan uniforme richtlijnen wat betreft uw bedrijfsvoering. Deze hebben uiteraard als doel om uw rendement te helpen verhogen. Echter, in sommige individuele situaties kan een ondernemer het als vervelend vinden om deze richtlijnen te moeten volgen. Toch is hij hier aan gehouden. Schrikt u dit bij voorbaat al af, bedenk dan bij u zelf of u geschikt bent voor franchising.
  • Zeker bij hard of full franchising maakt u zich voor uw bedrijfsvoering in belangrijke mate afhankelijk van de formule. Een formule die nu sterk is of lijkt moet dit ook in de toekomst blijven. Ga dus alleen een franchiseovereenkomst aan met een merk en een formule waar u echt in gelooft.

Meer weten of advies nodig?

Overweegt u om zelf franchisenemer te worden? Of bent u benieuwd welke formules franchise mogelijkheden bieden die bij u passen? Of wilt u gewoon eerst een keer sparren of franchising bij u past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Maurice van Rijn