Franchisehandboek

Wat is een franchisehandboek? Waarom is een handboek nodig voor een franchiseformule? En wat zit er zoal in een goed handboek? Graag vertel ik je meer over het wat, waarom en hoe van een professioneel handboek voor franchisenemers, oftewel het franchisehandboek.

 

Wat is een franchisehandboek?

De meest korte definitie voor een franchisehandboek is een handleiding hoe je als franchisenemer de formule toepast. Er wordt daarom ook vaak gesproken over een formulehandboek.

 

Waarom is een franchisehandboek belangrijk?

Een franchisehandboek is in meerdere opzichten belangrijk; voor de franchisegever, voor de franchisenemer en voor een kandidaat-franchisenemer.

Voor de franchisegever

Wil er sprake zijn van franchising dan moet er zogeheten ‘vastgelegde/bepaalde’ en ‘overdraagbare’ knowhow over het toepassen van de formule aanwezig zijn. Het vastleggen en overdragen van deze knowhow doe je als franchisegever primair via het handboek. Daarnaast is het commercieel gezien belangrijk om een goed franchisehandboek te hebben. Hoe beter het handboek, hoe effectiever deze is als tool bij het ondersteunen van franchisenemers en het werven van toekomstige franchisenemers.

Voor de franchisenemer

Als franchise ondernemer wil je zoveel mogelijk winst behalen. Om dit te kunnen doen met een formule moet je weten hoe je deze succesvol toepast. Het handboek speelt hierin een onmisbare rol. Daarnaast is het handig om te weten in hoeverre de franchisegever jou ondersteuning geeft in jouw bedrijfsvoering. Dit staat als het goed is allemaal duidelijk verwoord in het franchisehandboek. Hoe beter het handboek hierin slaagt, hoe minder tijd je kwijt bent aan het stellen van vragen of het zoeken naar informatie.

Voor een kandidaat-franchisenemer

Sta je op het punt om franchisenemer te worden dan geeft de franchisegever jou inzage in het handboek. Samen met de standaardovereenkomst en jouw eigen onderzoek krijg je zo een goed beeld van de franchiseformule en de samenwerking. Hierdoor kan je goed afwegen of de bewuste franchiseformule goed bij jou past. Het franchisehandboek bepaalt dus voor een belangrijk gedeelte of jij als kandidaat-franchisenemer overtuigd wordt van de kracht van de formule.

 

Wat zit er in een goed handboek?

De onderdelen en inhoud van een goed handboek zijn afhankelijk van de aard van de formule en het type franchisenemer. Dit heeft vooral gevolgen voor de operationele omschrijving van de formule. Belangrijk is dat de informatie over de formule en hoe je deze toepast goed aansluit op de bedrijfsvoering van de franchisenemer.

Daarnaast zijn er de typische franchise aspecten, die in elk handboek terug moeten komen. Denk aan informatie over de begeleiding van franchisenemers en overleg tussen franchisenemers en franchisegever. Afhankelijk van het type franchiseformule worden deze aspecten aangevuld met andere informatie, bijvoorbeeld informatie over het gebruiken van een jaarplan of hoe de ondernemer kan sturen op rendement en kwaliteit.

Advies of ondersteuning nodig?

Bent u franchisegever en heeft u behoefte aan advies of ondersteuning bij het opstellen of updaten van uw franchisehandboek? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Maurice van Rijn