Franchisegever

Wat is een franchisegever en wat doet deze zoal? Lees hier meer over het begrip franchisegever.

 

Wat is een franchisegever?

Een franchisegever is een partij die aan een andere partij, de franchisenemer, het recht geeft om haar formule te gebruiken.

 

Waarom franchisegever worden?

Een formule, of deze nu actief is in de retail, horeca, diensten of overige branches, kan gebaat zijn bij groei door middel van franchising. De formule wordt hierbij naast in eigen beheer ook door zelfstandig ondernemers (franchisenemers) geëxploiteerd. Organisaties kunnen verschillende redenen hebben voor franchising. De meest voorkomende redenen voor franchising zijn dat de formule hierdoor sneller kan groeien en dat het bedrijfsresultaat van vestigingen verder kan verbeteren.

Een formule kan door het werken met franchisenemers sneller groeien omdat de franchisenemer onderneemt voor eigen rekening en risico en dus de investering in zijn vestiging zelf doet. Bij een vestiging in eigen beheer komt deze investering uiteraard van de organisatie.

Franchisenemers hebben vaak een grote binding met het marktgebied waarin zij actief zijn. Ze zijn daardoor sneller succesvol. Als ondernemer zijn ze bovendien meer gericht op rendement dan de gemiddelde filiaalmanager, simpelweg omdat een franchisenemer hier direct zelf de vruchten van plukt.

Meer weten of advies nodig?

Wilt u wellicht zelf franchisegever worden en meer weten wat dit voor uw formule en uw bedrijf of organisatie betekent? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Maurice van Rijn