Kennisbank franchising

Op zoek naar informatie over franchising? Graag deel ik mijn kennis op het gebied van franchising met u. Kunt u niet direct het antwoord vinden op uw vraag? Neem dan gerust contact met mij op.

Wat is franchising?

Franchising is een commerciële samenwerking tussen twee partijen op basis van een formule of business concept. De ene partij, de franchisegever, is eigenaar van de formule. De andere partij, de franchisenemer, maakt gebruik van de formule en past deze toe in zijn of haar onderneming.

De franchisegever is verantwoordelijk voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de formule in de tijd. Daarnaast is de franchisegever verantwoordelijk voor advies, begeleiding en ondersteuning van franchisenemers.

De franchisenemer is verantwoordelijk voor het toepassen van de formule in zijn of haar onderneming. Vaak doet een franchisenemer dit in een marktgebied (al dan niet geografisch) waar hij of zij goed bekend is en persoonlijke binding mee heeft. Dit is een belangrijk voordeel van franchising ten opzichte van bijvoorbeeld het werken met filialen.

De formule die als franchise door een franchisenemer wordt toegepast, noemen we de franchiseformule. De onderneming van de franchisenemer noemen we de franchiseonderneming.

Welke wetgeving is er op het gebied van franchising?

Franchiseorganisaties hebben naast wetgeving die relevant is voor hun formule ook te maken met wetgeving die relevant is voor franchising. Naast de mededingingswetgeving die bestaat op zowel Europees als nationaal niveau, komt er binnenkort ook specifieke wetgeving op het gebied van franchising. Deze ‘Wet franchise’ komt voor uit de wens van de Overheid om de positie van franchisenemers ten opzichte van franchisegevers beter te beschermen.

Meer franchise informatie of franchise advies nodig?

Wilt u meer informatie over franchising of heeft u behoefte aan franchise advies? Neem dan contact op voor het inplannen van een persoonlijke kennismaking. Een eerste gesprek is altijd kosteloos.

Maurice van Rijn