Wilt u een franchiseformule starten? Een goed begin als franchisegever levert veel voordelen op, zowel voor u als uw franchisenemers. Laat u daarom bij de start van uw franchiseformule adviseren en ondersteunen door Franchiseadviesbureau.nl. Wij helpen u om een goede basis te leggen voor een succesvolle franchiseformule.

Wel of geen franchiseformule starten?

 

Groei via eigen vestigingen, via franchising of via andere vorm van commerciële samenwerking

Stel u heeft een succesvolle formule, wat blijkt uit meerdere goedlopende vestigingen. U acht de tijd rijp voor een versnelling van uw groei. Om deze groei te realiseren, kunt u kiezen voor verschillende strategieën. Zo kunt u ervoor kiezen om verder te groeien door eigen vestigingen te openen. U kunt ook kiezen voor groei door samen te werken met zelfstandige ondernemers in de vorm van franchising of een andere commerciële samenwerkingsvorm. Ook een combinatie van groei met eigen vestigingen en franchisevestigingen is uiteraard mogelijk.

 

Is franchising een goede strategie voor uw formule? 

Om te bepalen of het starten van een franchiseformule de juiste strategie is voor uw keten of netwerk, kunt u zichzelf de volgende vragen stellen:

 • Is mijn formule sterk genoeg om een franchiseformule te starten?
 • Zijn de klanten en potentiële klanten van mijn formule gebaat bij toepassing hiervan door zelfstandig ondernemers?
 • Wat zijn de te verwachten financiële voordelen van franchising boven groei met eigen vestigingen?
 • Is mijn organisatie klaar voor franchising?
 • Kan en wil ik samenwerken met franchisenemers?

 

Advies bij het kiezen van de juiste groeistrategie

Franchising is voor veel formules een goede groeistrategie maar niet in alle situaties de beste keuze. Bent u nog niet zeker of u een franchiseformule wilt starten of franchisegever wilt worden? Dan helpt Franchiseadviesbureau.nl u graag om alle plussen en minnen op een rijtje te zetten. Wilt u graag een franchiseformule starten, maar twijfelt u nog of uw formule of organisatie al klaar is voor franchising? Ook hierin geven wij u graag advies.

Wat komt er kijken bij het starten van uw franchiseformule?

Heeft u definitief besloten om een franchiseformule te starten? Dan adviseren wij u om de volgende stappen te doorlopen:

 

1. Uw franchiseformule opzetten

Allereerst zult u van uw formule een franchiseformule moeten maken. Door het opzetten van uw franchiseformule zorgt u ervoor dat uw formule goed kan worden toegepast door zelfstandig ondernemers. Hiervoor moet duidelijk zijn wat de samenwerkingsafspraken zijn tussen u en uw franchisenemers. Denk hierbij aan gebieden als communicatie en overleg, verkoop, inkoop, marketing en promotie, ICT en administratie. Zodra u dit heeft gedaan, komt het moment dat u een passend systeem van franchisevergoedingen kunt opstellen. Vervolgens zult u uw formule en de samenwerkingsafspraken moeten uitwerken en vastleggen. U doet dit door middel van het opstellen van diverse documenten zoals een franchisehandboek, franchiseovereenkomst, franchisebrochure en overige documenten zoals een Precontractueel Informatiedocument voor kandidaat-franchisenemers.

 

Wet franchise

Bij het opzetten van uw franchiseformule en specifiek bij het opstellen van de hiervoor genoemde documenten, dient u rekening te houden met de Wet franchise, die sinds 1 januari 2021 van kracht is.

 

2. Uw organisatie voorbereiden op het starten van uw franchiseformule

Een franchiseformule starten heeft gevolgen voor uw eigen organisatie. Daarom is het goed om uw organisatie voor te bereiden op de start van uw franchiseformule. Door het goed voorbereiden van uw eigen organisatie op de rol van franchisegever, zorgt u voor een goede start als franchisegever en vergroot u de kans op een succesvolle franchiseformule. Zo kunt u in deze fase starten met het werven of vrijmaken van een franchise manager of franchise coach. Daarnaast kunt u zorgen voor belangrijke instrumenten of tools zoals een franchise dashboard of handige checklists, waarmee u direct vanaf de start effectief kunt monitoren en sturen op het resultaat voor franchisenemer en franchisegever.

 

3. Kandidaat-franchisenemers werven en selecteren

Natuurlijk gaat uw franchiseformule pas echt van start zodra u uw eerste franchisenemer(s) heeft geworven. Of u nu iemand op het oog heeft of direct in de markt gaat zoeken, van belang is dat uw franchisenemers passen bij uw formule en omgekeerd. Daarnaast is van belang dat uw eerste franchisenemers extra goed kunnen omgaan met veranderende omstandigheden. Veel startende franchiseorganisaties zijn namelijk organisatorisch nog volop in ontwikkeling.

 

4. Een franchiseovereenkomst aangaan met uw eerste franchisenemer(s)

Formeel start u als franchisegever zodra u de eerste franchiseovereenkomst bent aangegaan met een franchisenemer. Tussen het werving en selectieproces en het aangaan van een franchiseovereenkomst geeft u de kandidaat-franchisenemer uw model-franchiseovereenkomst en overige relevante informatie ter bestudering. Dit is nodig om uw franchisenemer een weloverwogen keuze te laten maken of hij of zij al dan niet franchisenemer wil worden van uw formule.

 

5. Franchisenemers helpen bij de start van hun franchisevestiging

Om een goede start te maken met uw franchiseformule is het onder meer van belang dat u uw franchisenemer(s) goed adviseert en begeleidt bij het starten van hun franchiseonderneming. Hierbij kunt u denken aan een specifiek trainingsprogramma, begeleiding bij de inrichting, verbouwing of bevoorrading van de franchisevestiging et cetera.

Hoe we u helpen om een franchiseformule te starten

Franchiseadviesbureau.nl helpt u graag bij het starten van uw franchiseformule. Afhankelijk van uw wensen en behoefte kunt u hierbij onder meer denken aan:

 • adviseren met betrekking tot samenwerkingsafspraken tussen franchisegever en franchisenemer;
 • opstellen van financiële projecties waaronder investeringen en exploitatieverwachtingen van franchisenemer en franchisegever;
 • ontwikkelen van een passend franchisevergoedingensysteem;
 • advies of ondersteuning bij het maken van een franchisehandboek, franchiseovereenkomst of overige franchisedocumenten zoals een franchisebrochure of Precontractueel Informatiedocument;
 • advies met betrekking tot wettelijke verplichtingen voor franchisegevers en franchisenemers, waaronder de Wet franchise;
 • ontwikkelen van instrumenten en tools ten behoeve van franchise management of franchise recruitment;
 • advies of hulp bij het werven en selecteren van franchisenemer(s);
 • training van uw eerste franchisenemer(s).

Verder praten over het starten van uw franchiseformule?

Wilt een keer vrijblijvend van gedachten wisselen over het starten van uw franchiseformule? Maak dan hier een afspraak voor een persoonlijke kennismaking.

franchise adviesbureau; franchise adviseur