Hoe start ik een franchiseonderneming?
Een onderneming starten met een franchiseformule biedt relatief hoge kansen op succes. Maar hoe start je eigenlijk een franchiseonderneming? Welke hulp kan je van een franchisegever verwachten? En wat moet je zelf doen? In dit artikel geef ik een aantal belangrijke tips voor iedereen die overweegt om een franchiseonderneming te starten.
Wat is franchising?
Franchising is een commerciële samenwerking tussen twee partijen, de franchisegever en de franchisenemer, op basis van een formule of zakelijk concept. De formule bestaat kort gezegd uit een systeem of methode voor het exploiteren van een onderneming of commercieel concept, inclusief het gebruiken van de handelsnaam.
Wat is een franchisenemer?
Bij franchising is de franchisenemer de partij of persoon die gebruik maakt van de formule van de franchisegever. Meestal is de franchisenemer een zelfstandig ondernemer of onderneming. Maar ook een instelling kan franchisenemer zijn wanneer deze gebruik maakt van een franchiseformule.
Tips bij het starten van een franchiseonderneming
Loopt u rond met plannen om een franchiseonderneming te starten? Kijk dan eens naar de onderstaande tips voor startende franchisenemers.
Weet u al wat franchising inhoudt?
Om te kunnen starten als franchisenemer hoeft u uiteraard geen franchise specialist te zijn. Wel raad ik u aan dat u zich enigszins oriënteert over het ondernemen als franchisenemer. U komt dan gelijk meer te weten over de voor- en nadelen van franchising en u kunt hierdoor beter bepalen of franchising iets voor u is.
Bepaal of franchising bij u past
Zodra u zich een beeld heeft gevormd van franchising kunt u voor uzelf bepalen of franchiseondernemerschap een vorm van ondernemen is die bij u past. Belangrijk hierbij is vooral wat u belangrijk vindt als ondernemer en waar uw kracht ligt als ondernemer. De meest succesvolle franchisenemers kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om niet op elk onderwerp zelf het wiel uit te hoeven vinden zodat zij zich kunnen concentreren op de verkoop en/of dienstverlening aan hun klanten. U moet zich dus afvragen of u graag samenwerkt en of u zaken uit handen kunt geven of dat u wellicht het liefst alles zelf bedenkt of uitvoert. In dat geval moet u wellicht zonder hulp van een franchiseformule een eigen bedrijf starten.
Kies een franchiseformule die bij u past
Denkt u dat franchising voor u een goede keuze is? Dan is het tijd om te gaan kijken welke franchiseformule goed bij u past. Hierbij zijn meerdere aspecten van belang waaronder interesse, vaardigheden en ervaring. Maar ook financiële draagkracht is van belang om te kunnen investeren in uw franchiseonderneming. Wees eerlijk naar uzelf en laat ambitie geen blinde ambitie zijn.
Neem de aangeboden precontractuele informatie goed door
Sinds de invoering van de Wet franchise zijn franchisegevers verplicht om specifieke informatie over de franchise aan u te verstrekken. Deze informatie is terug te vinden in documenten zoals de franchiseovereenkomst en overige precontractuele informatie, al dan niet in de vorm van een Precontractueel Informatie Document (PID). In de Wet franchise zijn richtlijnen vastgelegd voor deze precontractuele informatie. Toch is het zo dat de mate waarin en wijze waarop er informatie wordt verstrekt aan kandidaat-franchisenemers flink kan verschillen per franchiseformule. Kijk in elk geval goed naar de aangeboden informatie en laat de betreffende documenten eventueel tegenlezen door een adviseur.
Doe ook zelf onderzoek
Hoe goed de informatie van een franchisegever ook mag zijn, het is van groot belang dat u ook zelf onderzoek doet naar de mogelijkheden van de franchise voor u als mogelijke franchisenemer. Deze onderzoekplicht is overigens ook in de Wet franchise vastgelegd.
Stel vragen
Maak het beeld van de franchise voor uzelf compleet door het stellen van relevante vragen aan een franchisegever. Pas dan zult u echt weloverwogen een beslissing kunnen nemen om wel of geen franchisenemer te worden van de formule.